tiistai 14. huhtikuuta 2015

VIERASKYNÄ: TIE ÄITIYTEEN - ANNE

Rakkaudesta odotukseen ja lapsiin

Se on joka kerta yhtä uskomatonta, kuinka pieni punainen viiva (enkä nyt tarkoita Ilmari Kiantoa) voi keikauttaa maailman oikeaan asentoon, raikastaa ilman, täyttää vatsanpohjan perhosilla ja asettaa oman elämän yhtäkkiä kohdilleen. Itselläni tämä on tapahtunut jo viisi kertaa. Joka kerta tunne on yhtä uskomaton.

Ensimmäiset lapseni syntyivät n. 19- ja 17-vuotta sitten. Olin silloin juuri ”keski-ikäisen” ensisynnyttäjän ”keski-iässä”. Viimeiset kolme lastani syntyivät, kun olin oikeasti keski-iässä. Nämä kolme nuorinta syntyivät peräkkäisinä vuosina. Numero kolmosta synnyttäessäni olin paria viikkoa vajaat 42-vuotias. Neljännen sain sitten 43- ja viidennen 44-vuotiaana.

Kaikki raskaudet ovat noudattaneet suunnilleen samaa kaavaa, mutta kolmen viimeisen kohdalla pelko on ollut läsnä selvästi enemmän. Heti ensimmäisten viivojen (kyllä, testejä piti tehdä ainakin kolme, koska se kahden viivan näkeminen on niin hienoa) jälkeen alkoi varuillaan olo. Joka kerta, kun kävi vessassa, oli tarkistettava, että housuissa ei ole verta tai mitään muutakaan värillistä vuotoa. Sen jälkeen saattoi jälleen huokaista hetkeksi, ainakin seuraavaan vessareissuun asti.

Olen varmaankin luotu synnyttämään ja olemaan raskaana, koska vointini on odotusaikana aina ollut upea. Sokerirasitustestissä kävin kaikista kolmesta nuorimmasta ja sain puhtaat paperit. Ikä oli se tekijä, minkä vuoksi rasitus haluttiin tehdä. Mielelläänhän noihin testeihin menee, kun tietää, että kaikki on vauvan parhaaksi. Kiloja tuli odotusaikana jokaisesta sopivasti, joten ylipaino tai turvotus ei ollut vaivana. Vaikka ikää oli viimeisten kohdalla jo yli 40, singahtelin kuin aropupu vielä isompien sisarusten perässä, eikä väsymyskään tuntunut vaivaavan. Henkisestikin voin hyvin, jos ei ottanut lukuun jatkuvaa ja raskaus raskaudelta pahenevaa pelkoa siitä, että jokin menee vikaan.

Ainoat fyysiset oireeni ja ongelmani raskauksien aikana olivat viimeisen odotuksen kahden viimeisen viikon liitoskivut alaselässä. Silloin tajusinkin, että joillakin koko odotusaika saattaa olla tällaista. Tunsin itseni onnekkaaksi, kaikin puolin


 Punktio

Ikäni puolesta pääsin ja halusinkin lapsivesipunkitioon. Punnitsin kaikkien näiden kolmen viimeisen kohdalla punktion hyötyjä ja haittoja moneen kertaan. Useina iltoina pohdimme mieheni kanssa entä jos –kysymyksiä. Tiesimme keskenmenoriskinkin ja yritimme huomioida sen keskusteluissamme.

Punktiot muistan hyvin. Numero kolmosen kohdalla kaikki kävi nopeasti ja suhteellisen huomaamattakin. Tiedän, että punktion jälkeen pitää vielä tarkistaa ultralla, että sikiön sydän lyö. Lääkäri, joka ei paljon ajatellut, mitä suustaan päästi, ehti siinä ultrausta punktion jälkeen taas aloittaessaan sanoa: ”No… Missäs se nyt oikein on?” Voi Luoja, ne seuraavat pari sekuntia tuntuivat ikuisuudelta! Kaikki oli onneksi hyvin, mutta sitä kehon valtaavaa paniikin tunnetta en enää haluaisi kokea. Lääkäri ei tainnut edes huomata, kuinka paljon pelästytti kommentillaan. Keskustelin hoitajan kanssa asiasta heti tilanteen jälkeen. En ilmeisesti ollut ainoa ko. lääkärin möläyttelyn kohteeksi joutunut.

Punktion jälkeiset päivät piti ottaa hieman rauhallisemmin, jotta kalvoihin tehty reikä paranisi ja umpeutuisi kunnolla. Olen kuullut monen kertovan, kuinka hirveää on odottaa punktion tuloksia. Itselläni tulosten odottaminen oli myös hirveää, mutta aivan eri syystä kuin muilla. Ajattelin jostakin syystä asian niin, että tilanne on jo, mitä on; sitä en voi muuttaa. Saan vain punktion tulosten tietää asiasta. En olisi kuitenkaan itse voinut tehdä mitään eri tavalla ennen raskautta tai heti sen alussa. Testitulos ei jännittänyt tai pelottanut minua.

Minä aloin kuitenkin jokaisen punktion jälkeen katua, että halusin tehdä punktion! Pelkäsin nimittäin sitä, että omalla toiminnallani aiheutan syntymättömän vauvani kuoleman. Näin painajaisia siitä, että punktion seurauksena saan keskenmenon ja lopulta kuulen, että vauva olisi ollut täysin terve. Se ajatus piinasi minua joka kerta pari kolme viikkoa punktion jälkeen. Tämä oli myös asia, joka paheni kerta kerralta. Viidennessä odotuksessa tiesin, että se tulisi olemaan viimeinen raskauteni, mikä antoi voimia käydä läpi sen pelkopyörteen vielä kerran. Kaikki sujui onneksi hyvin ja pelkokin helpotti yleensä raskauden puoliväliin mennessä.


 Synnytys

Kahden ensimmäisen lapseni synnytykset ovat alkaneet itsestään, kumpikin supistuksilla. Kolmannen lapseni odotuksen loppupuolella lääkäri totesi, että lapsiveden määrä alkaa olla alhainen. Silloin oltiin jo lasketun ajan lähellä, joten sen puolesta ei ollut ongelmaa. Synnytys päätettiin käynnistää vähäisen vesimäärän ja ehkä äidin iänkin vuoksi. Kai se ikä oli yksi indikaatio käynnistykselle, vaikka mitään ongelmia ei ollut ilmennytkään.

Mies pyysi töistä vapaata, ja lähdimme aamulla aikaisin sairaalaan käynnistykseen. Osastolle saapuessamme kätilö tutki minut ja laittoi kohdunkaulaa pehmentävän Cytotec-tabletin emättimeen. Kohdunsuu ei ollut juurikaan auki siinä vaiheessa. Sen jälkeen jäimme ihmettelemään osastoa ja keskustelimme sellaisten tuttujen kanssa, joihin satuimme törmäämään. Iltapäivällä noin 6 tunnin kuluttua ensimmäisen tabletin laitosta hoitaja tutki tilanteen ja totesi sen olevan ennallaan. Siinä vaiheessa laitettiin toinen tabletti emättimeen. Kello taisi olla suunnilleen kolme iltapäivällä silloin. Osaston lounas tarjoiltiin klo 16. Mietimme etukäteen, että syön hieman siskonmakkarakeittoa ja mies hakee sen jälkeen itselleen jotakin syötävää. No, eipä hakenut. Siinä syödessäni alkoi selkää poltella vuosien takaa tuttuun tyyliin. Aluksi polte oli epämääräisen epämukavaa mutta muuttui nopeasti kivuliaaksi. Jälkiruoka-astioita kärryihin lastatessani sattui jo kohtuullisesti. Tässä vaiheessa supisteluja oli siis ollut vasta vajaat 10 minuuttia. Mies puheli syömisestään, kun kävelimme huonettani kohti. Kerroin, että nyt taisi jäädä päivällinen väliin häneltä.

Koitin lepuuttaa polttelevaa selkääni vuoteella, mutta olo muuttui nopeasti tuskaiseksi. Soitin kelloa kertoakseni hoitajalle. Tuskaisen odottajan aika on tunnetusti pitkää. Hoitajaa ei kuulunut ja lopulta mieheni lähti etsimään jotakuta kansliasta. Ensimmäinen hoitaja oli ystävällisesti pyytänyt soittamaan kelloa, johon mieheni totesi meidän niin jo tehneen monta minuuttia sitten. Lopulta hoitaja tuli luokseni ja totesi supistusten vasta alkaneen. Kerroin, että vaikka ne ajallisesti alkoivatkin juuri, ne ovat todella voimakkaita. Itse asiassa minusta tuntui, että minulla oli menossa yksi suuri supistus koko ajan; se vain helpotti hieman (!) silloin tällöin. Täysin kivuton en ollut missään välissä, kuten aikaisemmissa synnytyksissäni. Silloin kipua kesti jonkin aikaa, mutta sitten se katosi taas kokonaan hetkeksi. Hoitaja toi supistuksia mittaavan laitteen ja asetteli anturit paikoilleen. Kymmenen minuutin kuluttua soitimme hänet jälleen paikalle, koska paikallaan pysyminen oli tuskaisaa. Hoitaja katseli käyriä ja sanoi, että hän voi kyllä tehdä sisätutkimuksen, jos niin haluan. Suostuin tietysti, koska tunsin, että synnytys on pidemmällä kuin mitä kasvoni tai olemukseni osoittavat. ”Sä olet täysin auki! Nyt pitää lähteä suoraan saliin.” Niin sitä sitten mentiin aika vauhdilla: minä edellä sängyssä maaten ja hoitaja ja mieheni perässä seuraten.

Saliin saapuessani kätilö esitteli itsensä ja kysyi saman tien, haluaisinko jotakin kivunlievitystä. Kerroin, että kaikin mokomin otan vastaan, jos hän meinaa, että jotakin vielä ehtii antamaan. Kätilö sanoi tarkastavansa tilanteen. ”Tämä on syntymässä juuri nyt! Hakekaa mies paikalle!” Miesparka oli pukuhuoneessa vetämässä juuri housuja ylös, kun hoitaja käski hänen tulla nopeasti paikalle. Ponnistin ensimmäistä kertaa, kun kätilö pyysi keskeyttämään. Napanuora oli kiertyneenä vauvan kaulan ympäri. Toisella ponnistuksella vauva sitten jo syntyikin. Kello oli silloin 16.53. Olin aloittanut siskonmakkarakeiton syömisen klo 16, joten ensimmäisestä supistuksesta syntymään kesti n. 45 minuuttia. Tilanne oli edennyt todella nopeasti, mutta mitään kauhukuvia synnytyksestä ei silti jäänyt. Pää ei ihan tuntunut seuraavan kaikissa kohdissa perässä mutta kaikki meni kuitenkin hyvin.



Neljännen lapseni synnytys päätettiin käynnistää myös. Siihen oli syynä se, että kotoamme oli n. 60 km sairaalaan. Edellinen synnytys oli ollut niin nopea, että riskinä oli vauvan syntyminen autoon matkalla. Tällä kertaa käynnistys tehtiin oksitosiini-tipalla, jotta oireita ja etenemistä pystyttiin seuraamaan koko ajan, ja muuttamaan annostusta tarvittaessa. Tämä synnytys oli ensimmäinen, jossa kokeilin ilokaasua. Siitä ei ollut apua, koska kiskoin sitä vain omaoppisesti, minkä vuoksi varsinaista kaasua ei keuhkoihini mennyt. Sanoinkin miehelleni, että en tunne tästä olevan mitään apua, mutta onpahan ainakin jotakin tekemistä ja jotakin, johon keskittyä. Muutaman tunnin kuluttua lääkäri päätti puhkaista kalvot synnytystä vauhdittaakseen. Vauhdittihan se. Silloin tuli mieleen näyttää aikalisä-merkkiä. Jotenkin kauhistutti ajatus, että siitä ei sitten enää ole paluuta. Synnyttämäänhän sinne oli tultu, mutta silti. Omituisia viime hetken paniikkeja. Supistukset eivät ole todellakaan heikentyneet iän myötä ainakaan omalla kohdallani. Kalvojen puhkaisusta meni alle tunti, kun vauva syntyi parilla ponnistuksella.

Viimeinen synnytykseni käynnistettiin myös tipalla. Suurin syy käynnistykselle olivat jäätävät liitoskivut selässä viimeisen kahden viikon aikana. Kävely alkoi olla tuskaa, koska jalat tuntuivat välillä pettävän alta. Siinä sivussa olisi sitten pitänyt hoitaa kahta teini-ikäistä ja kahta vaippaikäistä kotona. Mies oli pitkiä päiviä töissä, joten illat jäivät minulle lastenhoidon osalta. Onneksi nuo teinit auttoivat kun pystyivät.

Viimeisessä synnytyksessäni kätilö otti puheeksi spinaalipuudutuksen. Itselläni ei ole mitään kivunlievitystä vastaan, mutta olin halunnut aina yrittää pärjätä niin pitkälle kuin pystyisin ilman lääkkeitä. Tällä kertaa totesin, että kivunlievitys olisi järkevääkin. Jo vessassa käymiseni oli sen verran hankalaa ja tuskallista, että en olisi synnytyskivuissani varmaan voinut nostaa edes lantiotani vuoteella. Onneksi otin sen. Vauva syntyi nimittäin ns. avotarjonnassa, joten lantioni olisi natissut entisestään liitoksissaan. Kätilö oli kokenut ja kuunteli, millaisia kokemuksia aikaisemmista  synnytyksistäni oli. Kerroin mm. siitä, että kalvojen puhkaisun jälkeen vauva syntyi tunnin sisällä. Kätilö järjesti niin, että heti puhkaisun jälkeen tuli anestesialääkäri laittamaan spinaalipuudutuksen, vaikka kovat synnytyskivut eivät olleet kunnolla vielä alkaneet silloin. Kaikki osui nappiin! Siitä alkoivat kovat supistukset. Sillä kertaa koitin muuten myös oikeaoppisesti ilokaasua. Mukavaahan se oli, koska se turrutti juuri sopivasti sekoittamatta silti päätä. Noin tunnin kuluttua puhkaisusta ja spinaalista vauva syntyi.

Se oli siinä. Koko perhe valmiina ja uteliaana kohtaamaan tulevaisuuden, toinen toistaan tukien.


  Ajatuksia

Keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa näkee usein kirjoituksia vanhoista vanhemmista. Osa nuorista äideistä kokee, että vanhemmalla iällä vauvan saaminen on väärä teko lasta (tai jopa lapsiparkaa) kohtaan. Lasta käy kuulemma jopa sääliksi.
Olen ollut raskaana kolmella eri elämäni vuosikymmenellä. Ensimmäiset lapseni sain 28- ja 30 vuotiaana ja viimeiset kolme yli 40-vuotiaana. Raskausajassa ei mielestäni ole ollut mitään eroa, jos ei oteta lukuun niitä elämäni kahta viimeistä raskausviikkoa. Ne kivut muuten heikkenivät synnytyksen jälkeen pikku hiljaa. Neljän viikon kuluttua olin jo täysin kivuton.

Vauvojen hoitaminen oli yllättävänkin stressitöntä aikaa. Tässä iässä ei ota enää paineita turhasta eikä hanki jokaista (turhaa) hilavitkutinta vauvalle. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle.

Rakkaus ei katso aikaa. En tiedä, olisiko minulla näitä kolmea upeaa lasta, jos en olisi tavannut juuri tätä miestä vajaat 10 vuotta sitten. Onneksi tapasin. Halusimme perustaa perheen ja saada myös yhteisiä lapsia. Mikään ei ole itsestään selvää, etenkään tässä iässä. Sen vuoksi kaikki  lapseni ovat arvokkaita, tärkeitä ja rakkaita.

- Anne, 47v.

                                                                                                                                                                
PS. Poikkeuksellisesti tällä viikolla tulee toinen tie äitiyteen tarina, eli Sunnuntaina 19.4. ja sen jälkeen tulee viel pari viimeiset vieraskynäilijät Keskiviikkosin, 22.4. ja 29.4.
- Veera


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti